Cum am încălzit apartamentul din Chisinau cu panouri radiante

Cum am încălzit apartamentul

Numele meu este Roman Kozlovski, sunt inginer de specialitate, am 30 ani și locuiesc la Chișinău. În urmă cu 2 ani, am decis să-mi montez acasă incalzire autonoma. Am optat pentru incalzirea electrica cu panouri radiante. Cu ce m-am ales - voi expune mai jos.

Anterior, apartamentul meu se încălzea centralizat. Acesta e situat la etajul 3 al unui bloc cu 5 nivele și are o amplasare de mijloc. Două camere și bucătăria au doar un perete exterior, iar a treia cameră are un perete exterior și altul ce iese în casa scării. Suprafața apartamentului este de 71 m2, cu înălțimea podurilor de 3,0 m. Blocul are pereții exteriori din calcar (cotileț) cu grosimea de 500 mm. Geamurile sunt termopan cu dimensiunea 1450x1800 fiecare, și una dintre camere are ușă exterioară de balcon 1450x2700.

Facturile lunare la încălzire, primite acum 2 ani, erau în medie de 1350 lei. Pentru chișinăuienii cu apartamente similare s-ar părea că nu este cea mai mare factură dar calitatea prestării acestui serviciu era sub preț. La un așa preț incalzirea trebuie să fie de calitate și contorizată exact, ceea ce nu era cazul meu.

 

Încălzire centralizată necalitativă la Chișinău

Urma să avem un copilaș și calitatea prestării serviciului de încălzire a devenit pentru mine o prioritate.  Conectarea întârziată a încălzirii centralizate, dar și problemele tehnice ale primelor săptămâni după conectare (mă refer la eliminarea aerului din instalația cu apă) creau permanent incomodități. De asemenea imposibilitatea reglării necesarului de căldură în apartament făceau ca în unele zile de iarnă să fie prea cald și în alte zile prea rece.

 

Încălzire necontorizată la Chișinău

Un alt motiv ce m-a determinat să-mi montez incalzire autonoma a fost evitarea facturării inechitabile. Doream să achit ceea ce consum și nu media calculată la m2 de Societatea de Exploatare Locuințe (ulterior SEL). Studiile inginerești m-au ajutat să înțeleg avantajul. Un apartament aflat în mijlocul blocului consumă mai puțină căldură decât altul amplasat la primul și ultimul nivel, dar și față de acel amplasat la un nivel de mijloc dar la colțul casei. Termocomul și SEL-urile de la Chișinău consideră mai simplu să împartă factura de încălzire pe întreg blocul, egal la toți, indiferent de consumul real al apartamentului, fapt ce în cazul meu era un dezavantaj.

 

Incalzire electrica cu panouri radiante

Decizia de montare a incalzirii autonome a fost luată și urma doar să o aleg pe cea mai rezonabilă, adică calitativă, accesibilă și economă. Ca surse termice dispuneam de gaze și electricitate. Am studiat toate posibilitățile din puntul de vedere al confortului, prețului de exploatare și prețului instalației de încălzire. Aici ași putea spune multe dar probabil voi scrie ulterior separat. Cea mai bună soluție pentru încălzirea apartamentului, din toate cele trei puncte de vedere, este încălzirea electrică cu panouri radiante (incalzirea cu infraroșu). Zis și făcut.

Am scris o cerere la SEL și am solicitat debranșarea pe motiv că vreau să îmi montez încălzire autonomă. După ce am procurat echipamentul de încălzire și cel de automatizare și m-am apucat de treabă. Chiar dacă era necesar să fac o rețea electrică separată pentru noua mea instalație de încălzire aceasta nu a afectat interiorul încăperilor, și nu au fost necesare reparații ulterioare. Am montat cablurile electrice în canale de plastic amplasate deasupra plintelor, și unde era posibil în plinte. Puterea instalației mele electrice de încălzire montate la acel moment era de 4,5 kW, încălzirea în fiecare cameră fiind dirijată de un termostat ambiental (termostat de cameră). Datorită necesarului mic de putere electrică nu era nevoie de majorarea puterii electrice contractate de la Union Fenosa. Montajul a durat câteva zile și m-am ales cu o instalație simpatică de încălzire. Aceasta se întâmpla în septembrie 2011. Debranșarea și montarea a noii instalatii de incalzire m-au costat 19 000 lei.

 

Exploatarea încălzirii electrice cu infraroșu

Încălzirea electrică cu panouri termice cu infraroșu oferă confortul pe care îl doream. Am conectat instalația și am amplasat termostatele la 20 0C și instalația a început să încălzească. Am fost surprins că doar peste 10 min una dintre camere deja s-a deconectat automat și temperatura în cameră a crescut de la 18 la 20 0C. În decurs de următoarele 20 min deja toate încăperile erau automat deconectate. Cam peste o oră unul dintre termostate s-a reconectat și panourile au început iarăși să funcționeze. Inițial urmăream aceste conectări și deconectări automate și chiar verificam temperatura cu un termometru și când am înțeles că totul funcționează bine am încetat să-mi fac griji de noua mea instalație de încălzire. Am remarcat că panourile ajung la temperatura de lucru în 10 min și rămân calde o jumătate de oră după deconectare.

Conform calculelor teoretice mă așteptam ca timpul mediu de funcționare a panourilor să fie 6 ore din 24. Ei bine această perioadă de funcționare a fost diferită în fiecare lună și această diferență se datora preponderent temperaturii aerului exterior. Perioada zilnică de funcționare a variat între 3,5 și 10 ore. La finalul sezonului de încălzire 2011-2012, ce a durat 6 luni am consumat la încălzire 3460 kWh care m-au costat 5122 lei, cu circa 3000 mai puțin decât au achitat vecinii pentru incalzirea centralizata. De curând Termocomul impune achitarea a 20% din consumul de până la debranșare ceea ce în cazul meu anual urcă la 1620 lei. Prin urmare chiar și cu acele 20%, încălzire electrică cu infraroșu m-a costat mai ieftin decât cea centralizată fapt la care să fiu sincer nici nu m-am așteptat. A fost o surpriză plăcută iar cel mai important este faptul că în apartament tot timpul am avut o temperatură constantă de 20 0C și aceasta e o adevărată plăcere.

În apartament pereții sunt calzi, chiar podeaua, aerul e mai puțin prăfuit, iar florile de cameră cresc mult mai bine. Acum pot fără teamă să las bebelușul să se joace pe podea iar la necesitate pot deconecta încălzirea, reduce sau majora temperatura funcție de necesități și aceasta în orice moment de timp și individual în fiecare cameră. Cu alte cuvinte sunt mulțumit.

 

Data: 20.03.2013

No Comments Yet.

Leave a comment