Avantajele încălzirii radiante UDEN-S

Panourile termice și plinta termică UDEN-S, sunt aparate electrice destinate încălzirii directe cu infraroșu a încăperilor locative, grădinițelor, școlilor, instituțiilor publice, instituțiilor medicale și unor încăperi industriale. Produsele UDEN-S se pretează pentru încălzirea încăperilor cu înălțimea podului de pînă la 3,50 m. Încălzirea cu infraroșu UDEN-S spre deosebire de instalațiile convective nu încălzește aerul deasupra omului (sacul de aer cald în partea superioară a încăperii) ci în zona în care omul se găsește preponderent, adică încălzește pereții și obiectele aflate la nivelul omului și însuși omul.

După calitatea confortului, la ziua de azi, nu există alternative încălzirii directe cu infraroșu. Combinarea panourilor și plintelor termice UDEN-S în instalația de încălzire asigură acest maxim confort.

Există mai multe tipuri de unde infraroșii după lungimea acestora și anume:

 

Temperatura emițătorului, CLungimea undei infrarosu, micrometri
35-300 5,8-9,0
300-700 3,5-5,0
700-1000 2,3-3,5
1000-1500 0,76-2,5

 

Aparatele cu infraroșu cu undă scurtă (mai mică de 2 micrometri) se pot utiliza doar pentru încăperile în care omul se află o perioadă scurtă și se pretează mai mult în agricultură și industrie. Aparatele cu infraroșu cu undă medie (2-5 micrometri) se pot utiliza și pentru încălzirea încăperilor în care omul se află un timp îndelungat. Totuși cele mai firești pentru om sunt aparatele cu infraroșu cu undă lungă (peste 5 micrometri), aparate care se pot utiliza în absolut toate spațiile locative sau altele în care omul se află întreaga zi. Omul singur emite undă infraroșie în intervalul 3-50 micrometri, dar cea mai mare parte a lor are lungimea de 9,6 micrometri (lungime ce corespunde temperaturii 35-400C). O asemenea lungime de undă nu numai că este inofensivă organismului uman dar îi este benefică. Panourile și plintele termice UDEN-S emit unda infraroșie de lungimea 9 micrometri, lungime care este firească și inofensivă pentru om. În plus, panourile termice cu infraroșu, în comparație cu convectoarele, sunt mai ecologice, nu usucă aerul, exclud convecția aerului și propagarea prafului în încăpere.

Instalația de încălzire UDEN-S, în afară de setul de panouri și/sau plintă termică cu infraroșu, include și un termostat ambiental în fiecare încăpere (cameră). De exemplu într-un apartament cu două camere se vor monta trei termostate - cîte unul în fiecare cameră și al treilea în bucătărie. Termostatul permite setarea temperaturii pentru încălzire între +8 - +300C. Aparatele UDEN-S vor lucra pînă ce temperatura setată pe termostat în încăperea (camera) respectivă nu va fi atinsă, după care se deconectează automat. Cînd are loc deconectarea, temperatura pe suprafața aparatelor UDEN-S nu va scădea brusc, deoarece acestea sunt dotate în interior cu un acumulator de căldură (de exemplu un panou UDEN-700 se va răci complet într-o oră după deconectare). Imediat ce temperatura în încăpere va scădea cu 10C peste valoarea setată pe termostat, aparatele UDEN-S se vor conecta automat. Acest ciclu de conectări și deconectări va fi diferit funcție de încăpere și temperatura aerului exterior. În cazul în care instalația este dimensionată corect aparatele UDEN-S trebuie să lucreze în mediu 10-15 min după care 40-45 min vor fi deconectate, astfel încît toate aparatele vor lucra 5-8 ore din 24. În astfel de regim termic, cu siguranță nu ve-ți irosi fără rost nici un leu pentru electricitate.

Panourile și plinta termică UDEN-S sunt certificate și omologate pentru folosirea în Republica Moldova.

No Comments Yet.

Leave a comment