Confortul termic în încăpere

Temperatura de confort este diferită pentru fiecare om în parte dar de obicei este de aproximativ 21 0C. Această temperatură e caracteristică unei stări de repaus, când sunteți îmbrăcați în haine confortabile, adică în casă sau birou.

Întrebarea este dacă ședeți într-o încăpere încălzită confortabil la o distanță de 1,5 m de un perete cu temperatura de 15 0C și temperatura aerului de 21 0C ve-ți simți cald sau rece?

Ei bine, răspunsul este că ve-ți simți rece. Dar de ce?

Deoarece, chiar dacă temperatura aerului poate fi de 21 0C, de departe mai mare influență asupra corpului dvs o are temperatura redusă a peretelui exterior. Dvs radiați căldura spre el. Chiar și într-o încăpere încălzită centralizat vă puteți simți rece și sigur, din experiența proprie, știți că aceasta e adevărat. Anume așa experiență trăiți în momentele în care stați lângă un perete rece.

Toate obiectele absorb și radiază căldură iar direcția căldurii este de la mai cald la mai rece. Acest lucru este valabil și pentru om, cât și pentru oricare obiect. Oamenii simt absorbția căldurii ca încălzire, și simt pierderea căldurii ca răcire.

Oamenii pot tolera până la 5 grade diferență față de temperatura lor de confort, simțindu-se mai mult sau mai puțin confortabil. Dar peste 5 grade diferență, oamenii vor simți un disconfort pronunțat (prea cald sau prea rece) și vor începe a se adapta prin:

1. adăugarea sau eliminarea de haine;

2. adăugarea sau reducerea nivelului de activitate fizică;

3. creșterea sau reducerea temperaturii aerului și mișcării aerului, în cazul în care acest lucru este posibil.

De fapt, nici una din aceste măsuri nu se referă direct la problema dezechilibrului de temperatură radiantă între mediu și persoană.

Izolarea termică a pereților poate fi sau poate să nu fie posibilă sau economic avantajoasă. De asemenea puteți să nu doriți să îmbrăcați o haină suplimentară în camera locativă sau birou, care ar trebui să fie confortabile termic. S-ar putea să nu doriți să faceți exerciții fizice în timpul vizionării emisiunii TV preferate sau în timpul elaborării unei prezentări la serviciu, și fiind conștient de costuri să nu doriți să majorați temperatura aerului în încăpere acționând termostatul.

Instalațiile de încălzire convective și încălzirea centralizată nu au o soluție de majorare a temperaturii medii radiante fără o majorare costisitoare și excesivă a consumului de energie. Aceste încălzitoare radiază foarte puțină căldură în raport cu energia consumată. Dar instalațiile de încălzire radiante pot răspunde efectiv acestei provocări, datorită modului în care ele încălzesc camera: prin încălzirea obiectelor din cameră, ridicând temperatura medie radiantă și nu pe cea a aerului.

Dacă beneficiați de o încălzire radiantă corespunzătoare, obțineți un confort termic ridicat.

Citiți de asemenea și despre lungimile preferate de undă pentru încălzirea radiantă și efectele lor asupra pielii omului.

No Comments Yet.

Leave a comment